LIOGAM to lider w produkcji żywności liofilizowanej na polskim rynku. Swoją działalność firma rozpoczęła w 1992 r. Biuro handlowe i zakład produkcyjny znajdują się w miejscowości Zgórsko, położonej przy trasie Warszawa – Kraków, w odległości ok. 10 km od Kielc. Na tę chwilę firma zatrudnia ok. 50 pracowników.
Zarząd firmy zdecydował się na wsparcie żywieniowe wyprawy OLENIOK 2019 w oparciu o wypracowane technologie liofilizacji. Otrzymane jeszcze przed targami WIATR I WODA 2019 próbki żywności w pełni spełniają oczekiwania członków wyprawy.
Liofilizacja, to zjawisko powszechne w przyrodzie. Jest to przemiana fazowa wody ze stanu stałego w gazowy z pominięciem stanu ciekłego. W latach pięćdziesiątych stosowane na skalę laboratoryjną, z czasem znalazło zastosowanie w produkcji żywności. Liofilizacja to, na dzień dzisiejszy, najnowocześniejsza i najzdrowsza metoda utrwalania. Procesowi temu można poddać niemal wszystkie substancje i produkty zawierające wodę.
Żywność poddawana liofilizacji w pierwszej fazie procesu zostaje zamrożona, a następnie w warunkach obniżonego ciśnienia, ulega sublimacji. Finalny produkt zostaje pozbawiony wody (wilgotność resztkowa wynosi ok. 3 %) co doskonale go utrwala i uniemożliwia rozwój flory bakteryjnej. Ponadto „liofilizat” jest lekki – suche masy oscylują w granicach 10 %, co czyni go łatwym w transporcie. Po dodaniu wody produkty liofilizowane odzyskują swoje pierwotne właściwości.